Ale czy jest sens psuc auto dla 10KM :?: :lol:
Po Podpięciu akumulatora Wypaliły bezpieczniki
Zwiń
X
-
Po Podpięciu akumulatora Wypaliły bezpieczniki
Witam nie umiem znaleźć takiego tematu więc pisze tu.
wczoraj wypiąłem swój akumulator i ponownie go podpiąłem plus z plusem minus z minusem wszystko jak należy. przekręcam zapłon a tam nic po chwili zastanowieniu otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami po lewej stronie po ściągnięciu osłonki 6 bezpieczników zostały dosłownie stopione zostało po nich dwie blaszki i troszkę plastiku jestem słaby w elektryce od czego zacząć szukać czy jest sens bawić się samemu czy oddać autko elektrykowi jaki koszt naprawy może być. jeżeli jest podobny temat to proszę moderatora o link jak jest możliwość
z góry dziękuje
-
-
gdzieś masz grube zwarcie - widoczne gołym okiem
jeśli te blaszkowe bezpieczniki ci spaliło->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
po maską raczej powąchaj->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
nie chciałem nic sugerować wcześniej :twisted:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Aż poszedłem specjalnie do garażu, aby sprawdzić jak jest łączony/ustawiony akumulator. Moim zdaniem trzeba by naprawdę "bardzo mocno chcieć" aby go podłączyć odwrotnie w Octavii I. Przede wszystkim wyprowadzenia akumulatora są nie symetryczne, umieszczone przy krawędzi, nie na środku akumulatora, no i oczywiście elektrody są rożnych wymiarów. Odwrotne ustawienie akumulatora, poprostu nie da się podłączyć klemy plusowej z rozbudowanym pudełkiem z bezpiecznikami bez naciągania/naginania w bardzo dużym zakresie.
Podejrzewam, że po podłączeniu klemy plusowej, klema minusowa (która ma bardzo duży "luz") przypadlowo dotknęła do bezpieczników, bo była podniesiona ich pokrywka.
Takie zwarcie w zasadzie niczym nie grozi, oczywiście tylko spaleniem bezpieczników.
Komentarz
-
-
Marian 2, w sumie racja
Zamieszczone przez sylweksylwekotworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami po lewej stronie po ściągnięciu osłonki 6 bezpieczników zostały dosłownie stopione zostało po nich dwie blaszki i troszkę plastiku->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolMarian 2, w sumie racja
Zamieszczone przez sylweksylwekotworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami po lewej stronie po ściągnięciu osłonki 6 bezpieczników zostały dosłownie stopione zostało po nich dwie blaszki i troszkę plastiku
Komentarz
-
-
zapodaj numery bezoieczików->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2przypadlowo dotknęła do bezpieczników, bo była podniesiona ich pokrywka.
Takie zwarcie w zasadzie niczym nie grozi, oczywiście tylko spaleniem bezpieczników.
[ Dodano: Pią 05 Gru, 14 22:36 ]
do kupy z tego co są stopione 2x 15 2x 25 2x 10 jednej 10 nie ma na zdjęciu. w niedziele bd przy aucie tak że zrobię zdjęcie gdzie sie znajdowały bo w necie nie umiem znaleźć takiego ułożenia skrzynki bezpieczników
Komentarz
-
-
Niektóre z tych bezpieczników nie są spalone (w zasadzie wszystkie widoczne są całe), tylko mocno przygrzane, możliwe, że takie "już były", bo był zły kontakt w gniazdach. Aby tak stopić plastyk bezpiecznika, musiał się on grzać przez długi czas, może i kilka dni/tygodni.
Błędem jest najpierw łączenie klemy minusowej, bo póżniej "szoruje się" klemą plusową którą jest o wiele gorzej nałożyć na swoje miejsce.
Moim zdaniem, te stopione bezpieczniki już takie były przed tym. Trzeba dobrze oczyścić i dogiąć styki gniazd.
Komentarz
-
-
tak zamiast czerwonych 10 moje były zielone, na klapce ze skrzynki nie mam opisanego czyj bezpiecznik do czego jest
[ Dodano: Pią 05 Gru, 14 22:47 ]
Zamieszczone przez Marian 2Niektóre z tych bezpieczników nie są spalone, tylko mocno przygrzane, możliwe, że takie "już były", bo był zły kontakt w gniazdach. Aby tak stopić plastyk bezpiecznika, musiał się on grzać przez długi czas, może i kilka dni/tygodni.
Błędem jest najpierw łączenie klemy minusowej, bo póżniej "szoruje się" klemą plusową którą jest o wiele gorzej nałożyć na swoje miejsce.
Moim zdaniem, te stopione bezpieczniki już takie były przed tym.
Komentarz
-
-
A w trakcie dokręcania klem kluczem M10 nie wylądował on przypadkiem (krótkie dotknięcie, otarcie) zwierając minus z plusem w skrzynce połączeniowej na akumulatorze, z której idą kable z zasilaniem do bezpieczników w desce rozdzielczej :?:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuA w trakcie dokręcania klem kluczem M10 nie wylądował on przypadkiem (krótkie dotknięcie, otarcie) zwierając minus z plusem w skrzynce połączeniowej na akumulatorze, z której idą kable z zasilaniem do bezpieczników w desce rozdzielczej :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2tylko mocno przygrzane
[ Dodano: Pią 05 Gru, 14 23:00 ]
Sprawdź styki gdzie siedziały te bezpieczniki oraz odkręć te śrubki, które trzymają puszkę z bezpiecznikami (jak na foto) i po wysunięciu puszki zajrzyj z tyłu na kable, czy się nie przytopiły :?:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Bardzo często widuję tak nadtopione bezpieczniki.Topik jest cały a obudowa jest stopiona.Zazwyczaj są to bezpieczniki producenta no name.Taki bezpiecznik działa jak grzałka.Do tego dodać słaby styk i tak to wygląda.Mało tego,kiedyś sprawdzałem bezpiecznik 10A i stopniowo zwiększając obciążenie wytrzymał 18A!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzycho-63Bardzo często widuję tak nadtopione bezpieczniki.Topik jest cały a obudowa jest stopiona.Zazwyczaj są to bezpieczniki producenta no name.Taki bezpiecznik działa jak grzałka.Do tego dodać słaby styk i tak to wygląda.Mało tego,kiedyś sprawdzałem bezpiecznik 10A i stopniowo zwiększając obciążenie wytrzymał 18A!
Komentarz
-
Komentarz